Dan Boja proti ADIS-o

AIDS – sindrom pridobljene imunske pomanjkljivosti- je pridobljena zmanjšana odpornost organizma in predstavlja zadnjo stopnjo okužbe z virusom, ki ga označujemo z okrajšavo HIV.

Obolenje 
Virus napada in uničuje celice, ki so vključene v verigo obrambnih dogajanj v telesu. AIDS predstavlja kronično in napredujočo bolezen za katero so značilne oportunistične infekcije in novotvorbe. Le-te zaradi zmanjšane obrambe privedejo do težkih bolezni, ki povzročijo smrt. Znaki, ki nakazujejo možnost okužbe, so povišana temperatura, driske, potenje ponoči, izguba telesne teže, otekle bezgavke in splošno slabo počutje.

Mnogi bolezenski znaki, ki nastopajo pri AIDS-u, se kažejo tudi pri drugih boleznih, zato brez laboratorijske preiskave ne moremo trditi, da gre za AIDS. Od okužbe do znakov obolenja lahko poteče tudi več let.

Način okužbe
Virus HIV se nahaja v krvi, spermi, nožnični tekočini in drugih telesnih izločkih (mleko, slina, solze). Prenaša se:

 • Med nezaščitenim spolnim odnosom z okuženo osebo.
 • Pogost je prenos med narkomani zaradi souporabe okuženih igel. Na isti način se ta virus širi tudi pri tetoviranju, prebadanju ušes, akupunkturi ali obrezovanju.
 • Pri nenamernih poškodbah z iglami ali drugimi ostrimi predmeti, če so onesnaženi s krvjo okužene osebe (zdravstveno osebje; stik z odvrženimi iglami; osebe, ki uporabljajo skupne britvice, zobne ščetke,…).
 • Prenos s krvjo in krvnimi pripravki, ki je bil včasih pogost, je danes zelo redek zaradi obveznega testiranja krvi krvodajalcev.
 • Okužena mati lahko okuži otroka pred, med porodom ali po njem.

Virusa ne prenašajo žuželke (npr. komarji) in druge živali, prav tako se ne moremo okužiti pri vsakdanjih družabnih kontaktih (objemanje, rokovanje, poljubljanje na lica, souporaba sanitarij, perila ali posteljnine, istega jedilnega pribora, v plavalnih bazenih, pri kihanju, kašljanju, …).

Zdravljenje
Danes lahko z zdravili zaviramo razmnoževanje virusa in vplivamo na potek bolezni, vendar virusa iz telesa ne moremo izkoreniniti. Zdravimo lahko spremljajoče težave, ki pogosto spremljajo obolenje.

Preprečevanje
Ker je okužba z virusom ponavadi več let neopazna, ne moremo vedeti, ali človek nosi v sebi virus ali ne. Popolno varnost pred okužbo zagotavlja le popolna zvestoba dveh neokuženih partnerjev.

 • Upoštevanje načel varne spolnosti : stalni partner, zaupanja vreden partner,
 • Zaščita s kondomi: ljudje, ki menjavajo spolne partnerje, naj uporabljajo kondom pri spolnih odnosih. Pravilna uporaba kondoma (mora biti iz lateksa ali poliuretana) med spolnim odnosom učinkovito prepreči prenos virusa HIV z obolele osebo na zdravo.
 • Izogibanje stiku s telesnimi tekočinami drugih ljudi.
 • Uporaba sterilnih igel, brizg in drugih ostrih predmetov.
 • Uporaba lastnega pribora za telesno higieno (britvice, zobne ščetke, …).
 • (testiranje po tveganem vedenju?)

Cepiva in zdravila proti AIDSu še ne poznamo.

Vir: http://www.zdravinapot.si/nalezljive-bolezni/bolezni–ki-se-prenasajo-s-krvjo-in-spolnimi-odnosi/hiv-aids

V okviru tega dne imamo na osnovni šoli Mežica in na javnem mestu v občini postavljeni stojnici kjer ozaveščamo občane o tej bolezni.